WandelWoorden

Margaretha Smit-Keizer

Door Margaretha Smit-Keizer

Laad me met rust

Wandelen in de natuur maakt je kalmer. Bomen oordelen niet, het pad wat je loopt kies je zelf, er is geen druk van buiten. Vanuit deze rust, loop je makkelijker…

Toen ik de tekst: :”Laad me met rust” las, dacht ik, JA DAT is waar wandelcoaching over gaat. Deze tekst is niet ontsproten uit mijn eigen brein. Ik las het ergens, en ging toen op zoek naar de oorsprong. Volgens mij is het de dicht(st)er Merel Morre geweest, die dit meesterlijke zinnetje bedacht. Ik heb direct 2 dichtbundels van haar besteld. Haar manier van met woorden spelen spreekt me aan. 

Woorden spelen een belangrijke rol in de wandelcoaching. Woorden geven aan je gevoel, woorden geven aan een beeld wat je ziet. En als je dat dan verbindt, geef je gevoel aan het beeld wat je ziet en druk je dit uit in woorden. Volg je me nog? 

Woorden spelen een belangrijke rol in de wandelcoaching. Woorden geven aan je gevoel, woorden geven aan een beeld wat je ziet

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk werkt het echt!
Ik vraag mijn coachees (de mensen die ik coach) om hun gevoel of vraag of wat ze echt willen te projecteren op een boom. Dat lukt bijna niemand. En dat is niet erg, dat is heel begrijpelijk. Dat is 2 of 3 stappen in 1. Als ik dan vraag, beschrijf gewoon eens wat je ziet. Wat zijn de kenmerken van de boom? Dan komen de woorden…Ik zie takken, ik zie een stam, ik zie bladeren. En vaak komen er dan waarden die je hieraan geeft. 

Ik vraag namelijk niet om zomaar een boom te beschrijven, maar een boom die je opvalt. En dat is dan niet toevallig dat deze boom je opvalt.
Deze boom staat in het zonlicht of deze boom heeft een ingewikkelde structuur of veel kleuren. Dan lukt het ineens wel om deze kenmerken te koppelen aan je gevoel. En de woorden komen als vanzelf. Ik wil meer in het zonlicht staan, ik wil graag mezelf meer of beter profileren. Of ik vind mijn gevoel ingewikkeld, ik wil mezelf beter begrijpen. Of ik zie mezelf als een kleurrijk persoon, maar vind dat ik als een grijze muis overkom. 

Als je je gevoel woorden kunt geven, kun je jezelf uiten. Laad me met rust, het zijn 4 hele simpele woorden. Ik vroeg mijn zoontje: “begrijp je wat het zegt?”. Hij is 9 en na wat uitleg van het verschil in laden met d, of laten met een t, kwam hij met de verklaring van laden: energie toevoegen.
Dus door rust, energie toevoegen.

 

 

Dan kun je de vraag stellen, wat is rust?
Voor iedereen is dit verschillend. De een zal zeggen slapen, maar ook als je niet slaapt kun je rust ervaren.
Rust is het tegenovergestelde van onrust, kan ook een verklaring zijn.

Een van mijn coachees was op zoek naar ankers van rust. We zijn die vraag gaan onderzoeken met de oefening: de natuurtaart. Een van de opvallendste uitkomsten, voor mij, was het stukje wat als titel ‘onbevangenheid’ kreeg. Daarnaast waren gezelligheid en waardering hebben voor de kleine dingen en imperfectie, taartpunten uit haar natuurtaart.

Rust is dus meer dan slapen het kan ook zijn onbevangenheid, geborgenheid, gezelligheid, oordeelloos, prikkelloos etc.. Door hier eens bewust naar te kijken, je te focussen op wat jou rust geeft, ben je ook in staat om hierin stappen te zetten.

Dat is waar wandelcoaching jou in kan helpen. Het helpt je helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en hierin stappen te zetten. Rust is niet stilzitten, maar weten wat je wilt.
Gun jezelf rust, het geeft je energie!

Laad me met rust…

logo dynameid wandelcoaching